NL EN 
TERUG NAAR BLOG OVERZICHT
De voordelen van sporten na je zwangerschap

De voordelen van sporten na je zwangerschap

Zes weken na de bevalling, als de gynaecoloog of verloskundige groen licht heeft gegeven, kun je starten met het oppakken van je sportroutine. Sporten na je bevalling heeft belangrijke voordelen voor jouw fysieke én mentale herstel. In dit artikel zetten we de voordelen van sporten na je bevalling op een rijtje.

Lichamelijk voordelen

Veel kersverse moeders ervaren dat het herstel na de bevalling beter verloopt door te sporten.

  1. Allereerst verbetert het sporten je algemene fitheid, die vaak in de rustperiode na de bevalling iets verminderd is, onder andere door de bevalling zelf en de slapeloze nachten. Meer energie als je sport dus!
  2. Verder vergemakkelijkt sporten na de bevalling het verlies van zwangerschapsgewicht. Vrouwen die sporten houden minder gewicht vast.
  3. Sporten en borstvoeding is een gezonde combinatie. Sporten is goed voor de doorbloeding en dit is vervolgens weer goed voor de productie van melk. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je melkproductie afneemt als je gaat sporten. Als je lekker in je vel zit en fit bent, zal je productie eerder toe- dan afnemen. Sporten is ook niet van invloed op de kwaliteit van de borstvoeding.
  4. Vrouwen die sporten, hebben over het algemeen een krachtiger bekkenbodem dan vrouwen die niet sporten.
  5. Daarnaast hebben vrouwen die specifiek hun bekkenbodem trainen minder bekkenbodemklachten zoals urine-incontinentie en een beter herstel van de bekkenbodem na de bevalling. Deze voordelen voor de bekkenbodem zijn niet alleen te zien op de korte termijn, de voordelen zijn een jaar na de bevalling nog steeds te zien.
  6. Naast bekkenbodem gerelateerde problemen is een ander veelvoorkomend probleem waar vrouwen na de bevalling tegenaan lopen de diastase, oftewel de ruimte die er nog is tussen de rechte buikspieren. Deze herstelt voor een deel vanzelf maar een diastase die er na een half jaar nog is zal niet meer vanzelf overgaan. Het verantwoord trainen van de core is heel belangrijk voor dit herstelproces. Als je hier tijdens het sporten aandacht aan besteedt zal je herstel makkelijker en sneller verlopen!

Mentale voordelen

Naast alle fysieke voordelen, zijn er ook mentale voordelen voor sporten in het algemeen en sporten na de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die wekelijks sporten:

  • een betere psychosociale gezondheid hebben;
  • positiever in het leven staan;
  • minder angstgevoelens en ongerustheid ervaren.

Regelmatig lichamelijke activiteit heeft ook effect op de preventie en de behandeling van postnatale depressie. Daarnaast levert sporten je meer energie op!

*Dit artikel is gebaseerd op 17 externe wetenschappelijke onderzoeken en eigen onderzoek onder 487 members.

Bekijk onze workouts
deel op: