NL EN 
TERUG NAAR BLOG OVERZICHT
DE MINDFULNESS SELF-CHECK LIST

DE MINDFULNESS SELF-CHECK LIST

Mindfulness, een begrip dat vandaag de dag veel gebruikt wordt, maar wat betekent mindfulness eigenlijk en hoe pas je het toe? In dit blog vertellen we je hier meer over en laten we zien hoe jij met behulp van een aantal vragen erachter komt hoe mindful jij bent.

Wat houdt mindful zijn in?
Mindful zijn betekent dat je bewust doet wat je doet en niet ondertussen met allerlei gedachten en to do’s bezig bent in je hoofd. Probeer bijvoorbeeld eens je koffie of thee te drinken en alleen jouw aandacht daarbij te hebben. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dit kan best een uitdaging zijn. Onze aandacht wordt namelijk voortdurend getrokken, door prikkels van buitenaf, maar vaker nog door onze eigen gedachten. 

Kun je mindfulness leren?
Mindfulness is een vaardigheid, die je kan aanleren net als een sport of het bespelen van een muziekinstrument. Hoe vaker jij dit oefent, hoe beter je er in wordt. 

Uit onderzoek* blijkt dat we een stuk gelukkiger zijn als we meer aandacht hebben voor het huidige moment. Zo hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat mensen die regelmatig mindfulness beoefenen:

  • Minder stress ervaren en meer genieten van de kleinere dingen in het leven
  • Minder last hebben van hormonen en eindeloze gedachten
  • Energie lekken dichten en veerkrachtiger zijn dan daarvoor

De self-check list!
Om je een handje te helpen en kennis te laten maken met mindfulness hebben wij een korte self-check list met drie vragen voor je. 

Deze vragen helpen je om in te checken bij jezelf; helder te krijgen hoe je je écht voelt en waar je behoefte aan hebt. Dit kan je helpen meer te genieten van de kleine momenten. Op deze manier ontsnap je even de drukte van het dagelijkse leven en sta je even stil, ben je in het hier en nu.

Ready? Beantwoord voor jezelf de volgende drie vragen:

  • Wat denk ik nu? (bijv. lekker liedje, wat een lief kind)
  • Hoe voelt dit in mijn lijf? (glimlachen, ontspannen)
  • Welke stemming brengt dit mij? (relaxed, vrolijk, gewoon fijn)

Hoe ging dit? Wees niet te streng voor jezelf! Mindfulness leer je niet in een dag, dus het is oké als het even niet lukt of dat je even niet weet hoe je je voelt. Blijf deze self-check regelmatig doen, je zal zien dat het steeds iets makkelijker gaat. 

Let’s be mindful together! 

Ben jij nieuwsgierig en wil je meer leren over mindfulness? Speciaal in oktober 2021 geeft Meditatiestation een korting weg op de 8 weekse 'doe het zelf' mindfulness training. Dit betekent dat jij deze training kan volgen voor maar €29*, in plaats van €129! Schrijf je hier in of check de website voor meer info.

* De Mindfulness training kan je boeken tot en met 31 oktober 2021 en de online training is minimaal een jaar voor jou toegankelijk.

Bekijk onze workouts
deel op: