NL EN 
TERUG NAAR BLOG OVERZICHT
Apps, boeken, podcasts, TED Talks & video's

Apps, boeken, podcasts, TED Talks & video's

Elke maand delen we tips in onze nieuwsbrief. Hier vind je alle tips op een rij, laat je inspireren!

DE TIPS VAN DEZE MAAND:

BOEKEN:

 • The Sanny Side Up Planner: Dromen hebben we allemaal. Maar hoe zorg je ervoor dat die dromen niet in je hoofd blijven zitten? Hoe zet je die dromen om in werkelijkheid? Met The Sanny Side Up Planner van geluksvlogger Sanny Verhoeven werk je concreet aan deze plannen. Je wordt begeleid om je grootste dromen op te delen in kleinere stukken. Per stukje kun je er dan mee aan de slag, zodat je dromen meer worden dan alleen dromen.

 • Mark Verhees - Eenvoudiger leven: In een wereld vol chaos, onzekerheid en stress is het heerlijk om de rust, het vertrouwen en de kracht in jezelf te kunnen vinden. Ontdek de fijne, positieve energie die van binnenuit stroomt. Maak het jezelf eenvoudiger. Juist nu. Bijzondere tijden bieden bijzondere kansen voor vernieuwing en verbetering. Van angst naar vertrouwen. Van stress naar zelfverzekerdheid. Van dichtklappen bij tegenslag naar veerkrachtig openbloeien. Eenvoudiger leven is een goudeerlijk, openhartig en optimistisch verhaal over tien gelukzones in jezelf. Wat je zoekt, zul je vinden.

 • Brené Brown - De Kracht van kwetsbaarheid: Wat betekent het om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is? We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt de lezer aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.

PODCAST:

 • The Happiness Lab: Wist je dat dat veel van ons precies het tegenovergestelde doen van wat ons leven echt beter zal maken? Yale-professor dr. Laurie Santos ontdekte het tijdens het bestuderen van de wetenschap van geluk. Gebaseerd op de psychologie cursus die ze doceert aan Yale, neemt Santos luisteraars mee door het nieuwste wetenschappelijke onderzoek, terwijl ze enkele verrassende en inspirerende verhalen deelt die de manier waarop je over geluk denkt, zal veranderen.

NOG MEER TIPS: 

Apps

 • Brainwaves: de app maakt gebruik van binaural beats​ en rustgevende meditatiegeluiden om je te ontspannen en je slaap te verbeteren. 
 • Forest: een app die jou motiveert om van je telefoon af te blijven en zo geconcentreerd te blijven (werken). De app plant een virtuele boom voor een vooraf ingestelde periode dat je niet op je telefoon zit. Bovendien wordt er een echte boom geplant als je genoeg virtuele bomen hebt geplant. Stay focused!
 • Ommetje: Het woord zelf zegt het al, maak elke dag een ommetje met de Ommetje app! Een wandeling maken is niet alleen goed voor de beweging, maar ook voor je mentale gezondheid. Even naar buiten, frisse lucht, ontspanning en krijg juist energie van een wandeling. Het leuke element aan deze app is dat je ook teams kunt maken met vrienden of familie. Zo kun je een kleine competitie starten en tegelijkertijd elkaar dus juist motiveren om dagelijks een ommetje te maken! Let's do it together!
 • Too Good To Go: pak voedselverspilling aan! De App Too Good To Go heeft dé oplossing: download de app en red lekker eten. Eet voor een klein prijsje en heb een grote impact op het milieu.

Boeken

 • Brené Brown - De Kracht van kwetsbaarheid: Wat betekent het om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is? We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt de lezer aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.
 • Charles Duhigg  - The Power of Habit : In dit boek vertaalt de bekroonde bedrijfsverslaggever van de New York Times, Charles Duhigg, de allernieuwste gedragswetenschappen in praktische zelfverbeteringsacties. Waarom doe je wat je doet? En waarom doe je dat op die manier? Het boek legt je haarfijn uit hoe wij mensen in elkaar steken en wat we kunnen doen om ons gedrag te veranderen.

 • Hannie van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer - Patronen doorbreken: Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare oefeningen maakt ‘Patronen doorbreken` duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen.

 • Emily Fletcher - Stress Less, Accomplish More: In Stress Less Accomplish More deelt Emily Fletcher een eeuwenoude meditatietechniek die is ontworpen voor drukke levens. De focus van de oefening is stressverlichting, mentale helderheid en verbeterde productiviteit, dus het is perfect voor het snelle tempo van het moderne leven. Deze meditatiestijl is speciaal ontwikkeld voor mensen die veel van hun tijd eisen en daarom is het ontworpen om overal en altijd te werken. Het enige wat je nodig hebt, is een zitplaats, een training en een paar minuten voor jezelf.

 • Philippa Perry - Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet): Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? Helder advies over de essentie van het ouderschap. Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren.

 • Roos van Wout - De vrouw in badjas: Een burn-out jaar om nooit te vergeten. Op een openhartige en een tikkeltje humoristische wijze vertelt Roos van Wout over haar leven als mid-dertiger in het boek De vrouw in badjas. Haar leven beschouwt door een bril die gekleurd werd door het jonge moederschap en een burn-out.

 • Gretchen Rubin - The happiness project: Gretchen Rubin heeft alles: een man, twee leuke kinderen, een mooi huis en een goede baan, maar toch is ze niet zo gelukkig als ze zou willen zijn. Ze besluit zich een jaar lang te wijden aan het vinden van geluk. Haar onderzoek en bevindingen lees je in het boek The Happiness Project. Luister je liever naar een podcast? Check dan Happier waarin ze wekelijks tips en ideeën bespreekt die je gelukkiger maken.

 • Goedele Leyssen - Balans : Als alleenstaande moeder een vaste baan opgeven om zich te lanceren als yoga teacher was een sprong in het duister die gepaard ging met de nodige stress. Een uitgebalanceerd voedingspatroon en een gezonde lifestyle in combinatie met eenvoudige Kundalini Yoga, meditatie en ademhalingstechnieken bleken haar redding. In 'Balans' deelt ze haar inzichten en tips om je hoofd koel en je leven in evenwicht te houden. Net zoals 'Boost' hoef je dit boek niet van a tot z te lezen, maar kun je er zelf uit halen wat je aanspreekt of wat je op dat moment nodig hebt. Een boek om altijd binnen handbereik te hebben.
 • Brené Brown - Durf te leiden: "Hoe ontwikkelen we moediger leiders en hoe verankeren we moed en durf in onze bedrijfscultuur?". In het boek Durf te leiden combineert Brené Brown haar onderzoeksresultaten met persoonlijke verhalen en voorbeelden om deze vraag te beantwoorden.

 • Dr. Edith Eva Eger - The Choice: in dit boek deelt Dr. Edith Eva Eger haar aangrijpende verhaal en inspireert ze hoe negatief denken omgezet kan worden in positief denken.  

 • Frans van Loef - Stoppen met stapelen: een echte aanrader als de werkdruk voor jou te hoog ligt. In vijf stappen krijg je meer rust en stop je met het stapelen van al je werkzaamheden.

 • Jan Geurtz - Verslaafd aan liefde: In dit boek lees je hoe we onze behoeftigheid aan liefde en erkenning kunnen veranderen in onvoorwaardelijk en duurzaam geluk. In deze spirituele bestseller laat Jan Geurtz zien dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelfafwijzing. Op inspirerende wijze laat hij zien hoe we onze behoeftigheid aan liefde en erkenning kunnen veranderen in onvoorwaardelijk en duurzaam geluk – voor iedereen die bekneld zit in een liefdesrelatie, of in het gemis eraan.
 • Jay Shetty - Think like a Monk: Jay Shetty, social media-superster en gastheer van de # 1 podcast 'On Purpose', distilleert de tijdloze wijsheid die hij als praktiserend monnik heeft geleerd in praktische stappen die iedereen elke dag kan nemen om een minder angstig, zinvoller leven te leiden. In de afgelopen drie jaar is Jay Shetty een favoriet geworden in de harten en hoofden van miljoenen mensen over de hele wereld. Een van zijn clips was vorig jaar de meest bekeken video op Facebook, met meer dan 360 miljoen views. Zijn volgers op sociale media bedragen in totaal meer dan 32 miljoen, hij heeft meer dan 400 virale video's geproduceerd, die meer dan 5 miljard keer bekeken zijn, en zijn podcast, 'On Purpose', wordt consequent gerangschikt als 's werelds # 1 gezondheidsgerelateerde podcast. In dit inspirerende, krachtige boek put Shetty uit zijn tijd als monnik in de Vedische traditie om ons te laten zien hoe we de wegversperringen naar ons potentieel en onze kracht kunnen wegnemen. 
 • Marijke Schotanus-Dijkstra - Durf te floreren: we leven in een van de gelukkigste landen ter wereld, maar relatief weinig mensen floreren. Dat is een belangrijk verschil, want floreren betekent niet alleen dat je je gelukkig voelt, maar ook dat je een betekenisvol leven leidt. Net die combinatie zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit.

 • Mark Tigchelaar - Focus AAN/UIT: neuropsycholoog Mark Tigchelaar wil de wereld weer laten focussen, zodat we met minder stress méér gedaan krijgen. In zijn boek leert hij je hoe je jouw concentratielekken dicht en meer gedaan krijgt in een wereld vol afleiding.

 • Michelle Obama - Becoming: een inspirerend en meelevend boek over haar leven, het leven in het Witte Huis en een goede kijk op wie zij als persoon is. 
 •  M. Apgar - Balans tussen werk en leven: De balans tussen werk en leven wordt steeds belangrijker. Happy people vormen immers de basis van een bedrijf. Steeds meer bedrijven en instellingen realiseren zich dat veel van hun mensen worstelen met de vaak scheve verhoudingen tussen werk en privé, en op zoek zijn naar een betere balans. Mensen die fit en gezond zijn, niet gebukt gaan onder te veel stress en hun zaken thuis goed geregeld hebben, presteren beter. Bovendien is de arbeidsmarkt voor veel functies krap en moet de werkgever als hij zijn personeel wil behouden, mogelijkheden scheppen voor een betere balans tussen werk en privé. Deze uitgave zorgt ervoor dat P&O 'ers en managers begrijpen waar de knelpunten zitten en hoe ze die op kunnen lossen zodat hun werknemers een betere balans tussen werk en privé kunnen bereiken.
 • Ryan Holiday - Stillness is the key: Door de geschiedenis heen is er één kwaliteit geweest die grote leiders, makers, artiesten en vechters hebben gedeeld. De zenboeddhisten noemden het innerlijke vrede, de stoïcijnen noemden het ataraxia en Ryan Holiday noemt het stilte: het vermogen om stabiel, gefocust en kalm te zijn in een constant drukke wereld. Op basis van een breed scala van de grootste denkers uit de geschiedenis, laat Holiday ons zien hoe cruciaal stilte is, en hoe het vandaag in ons eigen leven kan worden gecultiveerd. Net zoals Winston Churchill, Oprah Winfrey en honkbalspeler Sadaharu Oh hebben gedaan, kunnen we allemaal profiteren van stilte om onze grotere ambities te voeden - of het nu gaat om het opbouwen van een bedrijf of het vinden van geluk, vrede en zelfsturing. Stilte is de sleutel tot zelfbeheersing, discipline en focus die nodig zijn om te slagen in deze competitieve, lawaaierige wereld.
 • Sheryl Sandberg - Lean in: vrouwen, werk en de weg naar succes: in dit boek beschrijft Sheryl Sandberg dat zij, toen zij net moeder was, niet wilde laten merken dat ze haar werk anders moest inrichten.

 • Shunmyo Masuno - Zen: the art of simple living: vereenvoudig met dit boek je leven en leer hoe je een ontspannen en voldaan gevoel creëert met simpele aanpassingen in je leven. 

 • Susan David - Emotionele flexibiliteit: In The Gift and Power of Emotional Courage vertelt Susan David dat de manier waarop we omgaan met onze emoties alles bepaalt wat belangrijk is: onze acties, carrières, relaties, gezondheid en geluk. Getriggerd door haar persoonlijke en inspirerende verhaal? Lees dan ook haar boek Emotionele flexibiliteit.
 • Thijs Launspach - Fokking Druk: druk lijkt het nieuwe normaal. Met hoofdstukken als ‘Plannen voor gevorderden’, ‘Mailen als een baas’ en ‘Stoorzender wordt hulpbron’ helpt het boek je met het vinden van de juiste balans. 

 • Wouter de Jong - Mindgym: als je fysiek en mentaal goed in je vel zit is het makkelijker om te werken aan je persoonlijke ambities én te genieten van je gezin. Wouter de Jong laat in dit boek zien hoe je in 12 weken je mentale conditie kunt verbeteren.

Luisterboeken:

 • Hans Peter Roel - Ki, kracht van binnenuit: In het spannende en aangrijpende boek 'Ki, kracht van binnenuit' maken je kennis met een gestresste zakenman (Peter) die ogenschijnlijk alles voor elkaar heeft, maar diep van binnen vastloopt. Om een burn-out te voorkomen is een drastische omslag noodzakelijk. In een boeddhistisch klooster, hoog in de Himalaya, maakt hij als eerste westerling kennis met de universele kracht Ki.
  Ki is een eeuwenoud geheim dat altijd binnen de kloostermuren is gebleven. Pas nadat Peter een beproeving heeft doorstaan, leert hij Ki kennen. Laat je meevoeren door dit verhaal en ontdek het geheim achter de kracht en rust van boeddhistische monniken die hoog in de Himalaya leven.

Podcasts

 • In de podcast van New female leaders vertelt Esther van Diepen, founder Mom in Balance en SHE Performance, alles over authentiek vrouwelijk leiderschap in combinatie met het moederschap.

 • In Unlocking the Power of Sleep and Dreams vertelt Matthew Walker, professor in Neurowetenschap en Psychologie en founder en director van het Human Sleep Science centrum, over hoe belangrijk slaap is.

 • Supersoul Conversations - Een interessante podcast waarin Oprah Winfrey met verschillende gasten praat. In de aflevering Byron Katie: Set Yourself Free praat Oprah met auteur, spreker en lerares Byron Katie. Katie leidt ons door haar krachtige onderzoeksproces dat ze 'The Work' noemt. Ze zegt dat we onze stressvolle overtuigingen over ons leven, andere mensen en onszelf radicaal kunnen veranderen. Gebaseerd op haar eigen ervaring van hoe lijden wordt gecreëerd en beëindigd, zegt Katie dat haar eenvoudige proces toegankelijk is voor mensen van alle leeftijden en achtergronden en niets meer vereist dan een pen, papier en een open geest. TIME magazine beschrijft haar als "een spirituele innovator voor de 21ste eeuw."
 • Girlboss Radio - Sophia Amoruso, New York Times bestsellerauteur en businessvrouw, interviewt inspirerende powervrouwen die veel hebben bereikt in hun leven en focust op verschillende onderwerpen in haar podcast. Zij geeft deze powervrouwen een podium in de podcast om hun verhaal te doen, hun kennis en ervaring te delen en daarmee andere vrouwen te inspireren en motiveren. Ze hoopt hiermee de luisteraars de juiste tools te bieden om hun eigen succes te ontdekken.

TED Talk

 • Goede balans tussen werk en privé - Nigel Marsh: Volgens Nigel Marsh mogen we overheden en bedrijven niet verantwoordelijk stellen voor dit probleem. “Als jij niet jouw leven vormgeeft, zal een ander het voor je doen”, zegt Marsh. “En misschien zal jij hun balans niet leuk vinden. Het is enorm belangrijk dat jij de kwaliteit van je leven niet laat bepalen door een commercieel bedrijf.” Waarom niet? Aan de ene kant is het fijn als een bedrijf een kinderopvang heeft. Maar aan de andere kant betekent dat alleen maar dat je langer op je werk blijft hangen probleem moeten we dus zelf oplossen. Maar hoe doen we dat dan? Kijk in ieder geval niet naar hoe de ideale gebalanceerde dag eruit moet komen te zien, zegt Marsh. Hij maakte deze fout ook. Maar hoe vaak heb je nou écht een ideale dag? Elke dag dat jij je niet aan je ‘schema’ houdt, zal je teleurgesteld zijn.

 • Omdat we meer van technologie verwachten, verwachten we ook minder van elkaar? Online gesprekken zijn te retoucheren en te verwijderen, maar een face-to-face gesprek niet. Wat betekent dit voor de menselijke verbinding? Het vraagt ons diep na te denken over de nieuwe soorten verbinding die we willen hebben. Check de Ted Talk van Sherry Turkle, Connected but alone?

 • Brené Brown bestudeert menselijke verbindingen: ons vermogen tot inleving, erbij horen en de liefde. In deze een scherpe en grappige Ted Talk 'De kracht van kwetsbaarheid' deelt ze haar inzicht hoe je zowel jezelf als de mensheid leert te begrijpen.

 • Wel eens gehoord van de KonMari methode van Marie Kondo? Het werkt echt! Schrijver en ontwerper Graham Hil geeft je in zijn Talk 'Less Stuff, More Happiness' het antwoord op de vraag: Can having less stuff, in less room, lead to more happiness? 

 • "In onze luider en luider wordende wereld," zegt geluidsexpert Julian Treasure, "verliezen we ons vermogen om te luisteren". In de korte, boeiende talk, 'Vijf manieren om beter te luisteren' deelt Treasure vijf manieren om beter te luisteren. 

 • Build the lives we want in the time we've got. Laura Vanderkam geeft in haar TED Talk handvatten om tijd te vinden voor wat jij echt belangrijk vindt. 

 • How to get what you want? Mel Robbins, life coach en maker van 'the 5 second rule', inspireert je in haar TED Talk 'Prima?! Hou jezelf niet voor de gek!'.

 • In de TED Talk 'Every kid needs a hero' bespreekt Rita Pierson hoe belangrijk het is om contact met kinderen te maken op oprecht, menselijk en persoonlijk niveau. Een inspirerende, maar ook grappige, talk.

 • In 'The brain-changing benefits of exercise' legt neurowetenschapper Wendy Suzuki uit welke positieve invloeden beweging op je brein heeft.

 • Leer in de TED Talk 'The Hidden Power of Smiling' hoe belangrijk het is om te glimlachen.

Documentaire/video/TV

 • Dirk de Wachter sprak hij over het thema ‘geluk’ in de Jacobikerk in Utrecht. Kruispunt was erbij en sprak later uitgebreid met hem thuis in Antwerpen. “De zin van het bestaan is te vinden in de ogen van de hulpvragende ander”, aldus psychiater Dirk de Wachter. Een opmerkelijke boodschap in deze tijd waarin perfectie en autonomie de norm zijn en tegelijkertijd eenzaamheid hoogtij viert. De Vlaming stelt daar tegenover dat liefde en verbondenheid juist bij tegenslag en tekort ontstaan. Hij zet vraagtekens bij de tendens dat – zeker op social media – alles altijd maar ‘leuk’ moet zijn en trekt met die boodschap bomvolle zalen. De Wachter is behalve psychiater en universitair docent ook schrijver van verschillende boeken. Bekijk hier de inspirerende aflevering.

 • Heb jij ‘m al gezien: de Netflix hitserie The Crown? Sinds het derde seizoen gelanceerd is wordt er alweer uitgekeken naar de volgende. De serie vertelt een biografisch verhaal over de regeerperiode van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Een echte aanrader!

 • Wil jij leren loslaten? David Ellzey toont in 'Beyond the Mind's Limitations' op een humoristische wijze de gedachten en gevoelens die je geluk kunnen belemmeren.

 • In 'The Kindness Diaries' reist Leon Logothetis de wereld rond op een oude motor. Hij doet een beroep op de goedheid van onbekenden, die hij op een inspirerende manier terugbetaalt. Een Must-See op Netflix!

 • De Netflix documentaire die je wereldbeeld verbreed: Heal. Verhalen van spirituele leiders, artsen en mensen met chronische ziekten onthullen het sterke verband tussen de menselijke psyche en fysieke gezondheid.

 • In need of some motivation? Bekijk de video Dream Crazier van Nike, It's only crazy until you do it! 

 • Nog een Netflix kijktip: de documentaire The Dawn Wall. Samenwerken, doorzettingsvermogen en je uiterste opzoeken, het zit er allemaal in! Een documentaire over twee mannen die de El Cape beklimmen.
Bekijk onze workouts
deel op: