NL EN 
TERUG NAAR BLOG OVERZICHT
7 tips voor alle moms to be

7 tips voor alle moms to be

De ultieme wens van elke ouder: dat je kind groot en sterk wordt! Een kind in de groei al het goede van eten en drinken nodig. Wat veel mensen niet weten is dat je hier al voor de zwangerschap mee kunt beginnen. Patricia Ploeger van Gezond eten voor je kind geeft 7 tips voor de aanstaande gezonde moeder.

1. Vitamine D: sterkte botten voor jou en je kind
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden! Voor zówel moeder als kind. Het zorgt ervoor dat calcium uit de voeding in het lichaam wordt opgenomen. Het lichaam kan via zonlicht ook zelf vitamine D aanmaken, dat is alleen niet voldoende. Tijdens de hele zwangerschap heeft een vrouw 10 microgram extra vitamine D nodig. Dit is belangrijk voor een goede botopbouw van het kindje.

2. Foliumzuur: voor een goed begin van nieuw leven
Een andere belangrijke vitamine waar vrouwen, is foliumzuur (vitamine B11). Door gezond te eten krijg je foliumzuur binnen, maar bij zwangerschap is dat niet genoeg. Extra foliumzuur helpt de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of hazenlip, te verkleinen. Begin hiermee als je zwanger wilt worden en ga door tot en met de tiende week van de zwangerschap. In deze periode hebben vrouwen 400 microgram extra nodig in de vorm van een supplement. Laat het zwanger worden op zich wachten? Geen probleem, je kunt het supplement gewoon veilig blijven doorslikken.

Tip: Veel vrouwen starten met slikken wanneer ze stoppen met de anticonceptie.

3. IJzer: voorkom bloedarmoede
Vrouwen tussen de 18 en 50 jaar hebben dagelijks 16 mg ijzer nodig hebben en nog iets meer bij zwangerschap en borstvoeding. Vrouwen met een vegetarisch, maar vooral veganistisch eetpatroon, lopen extra kans op een ijzertekort. Het lichaam neemt ijzer namelijk beter op uit dierlijke producten (zoals vlees) dan uit plantaardige producten. Het is slim je maaltijd te combineren met een stuk fruit of rauwkost. IJzer uit plantaardige producten wordt namelijk beter opgenomen in combinatie met vitamine C.

Tip: Vitamine C rijke groente? Ja, dat bestaat. Wat dacht je van rode paprika. Deze rode krachtpatser bevat maar liefst 3x zoveel vitamine C als een sinaasappel.

4. Groente en fruit: de basis voor een gezond eetpatroon 
Groente en fruit zijn de basis voor een gezonde voeding. Een vitaminepil of portie superfoods kan dit niet vervangen. Dit weten we wel: elke dag twee stuks fruit en 250 gram groente. Maar de praktijk is vaak anders. Die hoeveelheid red je niet alleen bij de warme maaltijd. En meer dan 250 gram is nog beter! Als je bij je ontbijt een stuk fruit neemt, heb je meteen een goed begin van de dag.

5. De verborgen krachten van vezel
Door genoeg groente en fruit te eten, krijg je bovendien meer vezels binnen. Dat is nog zo’n voedingsstof waar (zwangere) vrouwen meer van kunnen gebruiken. Ze zijn belangrijk voor een gezonde bloeddruk en stoelgang en helpen je om je lang verzadigd te voelen. En dat helpt weer om snoepen tegen te gaan en niet extra veel aan te komen.

Tip: Eet 100% volkorenbrood, dit brood bevat de meeste vezels. Laat je niet misleiden door de naam of kleur van het brood. Termen als ‘spelt’, ‘meergranen’, ‘ambachtelijk’, ‘puur’ en de kleur van het brood zegt niks over het vezelgehalte. Check het etiket of vraag na bij de bakker of supermarkt of het om 100% volkorenbrood gaat.

6. Alcohol: ga voor 0.0
Tijdens de zwangerschap is alcohol af te raden. Als je zwanger probeert te raken is het ook verstandig om geen alcohol te drinken, zeker als je zwanger probeert te raken. Alcohol zorgt namelijk voor verminderde vruchtbaarheid. Wist je dat dit ook geldt voor mannen?

7. Blijf Bewegen: de hele zwangerschap
Bewegen houdt je fit, je blijft soepel en je behoudt meer energie. Met een goede conditie ervaar je minder fysieke klachten en herstel je sneller van je bevalling. Klik hier om je aan te melden voor de Zwanger workout van Mom in Balance! Gebruik de code NLTRIAL voor een gratis proefles.

Wie is Patricia?
Patricia is online kindervoedingsexpert, diëtist en moeder. Zij helpt ouders met gezond eten zodat hun kind later groot en sterk wordt. In haar onlineprogramma’s geeft ze zowel zwangere als ouders advies over gezond eten voor je kind. Patricia maakt praktische lijstjes waarop staat wat je juist wél mag eten of geven en houdt van recepten die snel, simpel en gezond zijn.

Meer weten?
Kijk eens op Gezond eten voor je kind, dé online community voor (aanstaande) ouders, opgericht door Patricia Ploeger: kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. Hier vind je volledige onlineprogramma’s met praktisch advies over gezond eten voor je kind: van zwangerschapswens tot 42 weken zwangerschap. Meer weten? Ga naar www.gezondetenvoorjekind.nl en schrijf je in voor de gratis cursus.

Bekijk onze workouts
deel op: